Bokmässa

Bokmässor anordnas över allt både i Sverige och övriga världen. Den man förknippar med en bokmässa är den som hålls årligen i Göteborg. Men namnet är egentligen är Bok & Bibliotek men har blivit bokmässa i folkmun. Bokmässan i Göteborgs anordnas på Svenska Mässan. Detta är nordens största mötesplats för alla som jobbar inom bok- och biblioteksbranschen. Men det är fritt fram för både att besöka denna bokmässa som både privat eller som ett företag. Denna mässa hålls oftast i slutet av september varje år. Göteborgs bokmässa har hållit på sedan 1995 men det första året kallades den för Bibliotek 85 och såg dagens ljus den 23:e augusti. Det var Bertil Falck och Conny Jacobsson som höll i den då. Det året kom det 5 000 besökare. Året därpå var besökssiffran uppe på 25 000 besökare. Numera ligger det på runt 100 000 besökare som kommer under de fyra dagarna som bokmässan håller på. Svenska Mässan har tyvärr varit för liten och är så fortfarande så arrangörerna är tvungna att tacka nej till de som vill ställa ut. Vilket kan tyckas vara ett gott tecken – att det finns fortfarande de som ger ut böcker i denna digitala ålder.
Sedan starten har Göteborgs bokmässa vuxit stadigt och är en mycket viktig samlingsplats för bokläsare, författare, förlag, massmedier och politiker. Denna bokmässa är en viktig del för västra Sverige då det är för en gång skull något inom kultur som inte händer i Stockholm eller i Skåne. Eftersom de flesta förlagen har sina utgångspunkt där. På Göteborgs bokmässa kan man lyssna på och träffa olika författare, höra på föredrag om olika tema och ämne. Varje år brukar det vara vissa temas som går som en röd tråd genom hela bokmässan. I år är det – ”Bildning och Finland 100 år. Temat anknyter bland annat till reformationsåret 2017 och Svenska Kyrkan kommer har en stor roll detta år på mässan. Dessutom kommer den finska litteraturen att få utrymmer eftersom att Finland firar 100 år som egen nation. Vi i Onsala Lilla Hembygds Bok Förening försöker ta oss dit varje år. För den är mycket lärorik och perfekt för den som älskar böcker.
Här kan man läsa mer om Göteborgs bokmässa: https://bokmassan.se/

Bokmässor Europa

Det anordnas bokmässor på olika ställen i Europa. Om uti fall det finns intresse att besöka någon av dessa.
Frankfurt 11-15 oktober 2017 En mässa för alla och erbjuder mycket för den som gilla dynamik, internationella och relevanta händelser inom bokens värld. Där kommer det hända mycket bland annat – Engelskspråkiga utställare, Politisk bokmässa, Agora det centrala på mässan där många trevliga event kommer att hända. Det kommer även vara nystartade företag och branscher som har nya innovativa idéer. Läs mer här: http://www.buchmesse.de/en/fbf/
Paris 24-27 mars 2017 En bokmässa som är tillägnad böcker för alla i Frankrike. Den 37:e bokmässan i Porte de Versailles. Bokmässan kommer att erbjuda författare både från Frankrike och andra internationella författare. Det kommer finnas 800 olika evenemang och aktiviteter, nästan 3 000 olika författare kommer att delta genom att föreläsa, signera böcker, debattera med mera. Det brukar komma drygt 150 000 besökare som älskar böcker.Läs mer här: https://www.livreparis.com/
Helsingfors 26-29 oktober 2017 – Denna bokmässa hålls i Messukeskus. Där kommer presenteras finländska författare, litteratur, finskhet och Finlands historia eftersom Finlands firar 100 år som en självständig nation. Dessutom kommer bokmässa haren synvinkel från ett globalt perspektiv. Det kommer finnas andra evenemang och firas andra årsdagar.
Läs mer här: http://messukeskus.com/
Det anordnas även bokmässor i andra städer, Leipzig, München i Tyskland, Turin i Italien, London i Storbritannien. Dessa är bara några få ställen i Europa.