Hitta böcker

  Det finns åtskilliga sätt att kunna hitta böcker som man vill läsa eller för att ge bort som en gåva. Att sitta hålla en bok för att sedan bläddra för var sidan man har läst, är en underbar känsla. En bok kan man ta med sig överallt – på bussen, till stranden, läsa i innan man ska somna krypa upp i soffan för att läsa en regnig dag med något gott drickbart inom räckhåll. Dessutom så behöver man inte tänka på att ladda några batterier för att fortsätta läsa. Är man bara ute efter att läsa så är att gå till stadens eller byns bibliotek för att låna böcker för en viss tid. Dessutom om man hellre vill lyssna på böcker till och från jobb, eller när man ska sova finns det även möjlighet att kunna låna sådana böcker också. Vilka böcker som man vill läsa är så skilda och naturligtvis upp till den som ska läsa, vilka intresse man har och så vidare. Det kan till och med hänga på vilket humör man har just den dagen som avgör vilken typ av bok man vill läsa. Inom bokensvärld så finns det en uppsjö av olika genrer som går att läsa. Är man ovan läsare är det lättast att läsa en bok om ett intresse man har – historia, natur, poesi, kärlek, action med flera. Det hänger helt och hållet på tycke och smak. Prata med dem som jobbar på biblioteket så hjälper de gärna till. Eller titta in till oss på Onsala Lilla Hembygds Bok Förening så kan vi bistå med en viss guidning och eventuellt komma med några förslag på litteratur. De vanligaste genrer som folk brukar vilja läsa är – olika typer av skönlitteratur så som romaner, deckare, thrillers, i övrigt finns det bland andra fantasy, historia, faktalitteratur, barnböcker. Detta är bara ett fåtal av genrer det finns inom den magiska världen av böcker.

Antikvariat

Att gå på ett antikvariat kan var en riktigt trevlig upplevelse speciellt om man älskar böcker, men även för någon som läser så ofta. För oftast så hittar man något som fångar sitt intresse och man går hem med något trevligt fynd i sin kasse. Priserna är naturligtvis varierande, så det finns alltid något för alla typer av plånböcker. Det finns säkert något antikvariat i din hemstad om du skulle bli extra nyfiken. Men vad är ett antikvariat egentligen? – Det är en affär som säljer och köper begagnade böcker och då gärna lite äldre böcker. Men det går faktiskt också få tag i gamla manuskript, kartor, bilder, frimärken och mynt med mera, kan ingå i butikens sortiment. Även om det har genom många århundrande sålts och köpts böcker, så har inte antikvarie bokhandeln som vi tänker på den i modern tid, har bara funnits sedan slutet av 1800-talet. Antikvariaten sålde inte bara böcker utan de gav ut försäljningslistor och kataloger som kunde i sin tur användas som referenser för bok-, person- och litteraturhistoriker. Numera i dagens digitala värld så sker den mesta försäljning från antikvariaten via nätet. De flesta antikvariaten har både en fysisk butik men dessutom en egen webbsida. På så vis blir det mycket lättare att kunna hitta någon typ av litteratur som man är på jakt efter. Själva ordet antikvariat kommer från det latinska ordet antiguarius som har betydelsen ”älskare av forntiden” där antiguus står för gammal.Bra hemsidor för en nybörjare är att gå in på:
http://antikvariat.net/
https://www.abebooks.com/ som är för den som söker böcker mer internationellt.

Böcker på loppis

Ett bra sätt köpa böcker är att köpa böcker på någon av de loppisar som säkert finns runt om där du bor. Det finns säkert loppis butiker eller så passar man på under sommar halvåret att besöka de loppisar som bara dyker upp en gång om året. Det är oftast idrottsföreningar och klubbar som anordnar dessa för att kunna tjäna lite extra pengar för kanske kunna åka på något träningsläger och så vidare.
Något som också finns mest under sommar halvåret är alla dess små loppis butiker som poppar upp längs landsvägarna. Det kan vara extra att ha det som ett söndagsnöje att åka runt om på dessa loppisar och kanske hitta något bokfynd. Eller det kanske någon som har en garage loppis eftersom de har gjort en storrensning i hemmet.
Fördelen med alla dessa loppisar som poppar upp för ett tillfälle eller bara sommaren är att det är lättare att få tag i böcker och andra föremål till mycket lägre pris än på de loppis butiker som finns året runt där man bor. Det betyder inte att det är dyrt på sådan ställen. Men oftast så är det redan ett fastslaget pris och det inte finns någon prutmån. Som det finns på de tillfälliga loppmarknaderna.

Något som också som har kommit mer och mer de senaste åren är de många baklucke loppisarna som det finns möjligheten att fynda på också. Dessa loppisar brukar äga rum en gång i månaden då kan vem som helst sälja sina saker från sin baklucka i bilen. Ett tips är om det regnar så är det lättare att pruta på dessa loppisar.
Dessutom så kanske man själv vill passa på att sälja det som man har samlat på sig där hemma i förrådet eller garaget. Då är dessa baklucke loppisar ett ypperligt tillfälle att passa på att tjäna pengar på sådant som har stått och samlat damm där hemma.
Lite länktips om andan skulle falla på för att gå på loppmarknad:
http://loppiskartan.se
http://www.svenskaloppisar.se/tagsok.asp?etikett=bakluckeloppis

Köpa böcker på nätet

Att köpa böcker vi internet är ett suveränt och praktiskt sätt att köpa sina böcker. Fördelen är att man kan sitta i lugn och ro där hemma och beställa till sig själv, sina barn eller till presenter och julklappar. Det kan vara riktigt kul om man gör det tillsammans med sin partner eller med sina barn. När det gäller barnen så är det mycket skönt att göra det hemma i soffan. För att slippa ha med sig barnen in i en bokaffär där de kanske bara springer runt och busar, river ner och fördärvar – för de förmodligen är uttråkade eller rastlösa. Framför allt så kan ni välja en bok som kan vara intressant och spännande att läsa på kvällarna när barnen när de ska sova. Det kan vara svårt att välja böcker när man surfar in på en sida där de säljer. För det finns så många titlar att välja mellan och så otroligt många genrer. Utöver det så finns det oftast någon rea eller kampanj som pågår som gör att man blir extra sugen på att köpa böcker som man normalt hade köpt. Det är lätt att det går några timmar när man klickar runt mellan böckerna för att läsa vad de handlar om och vilka erbjudande webbutiken har. Oftast så är det fri frakt på dessa böcker som man beställer i alla fall om man kommer upp i en vissa summa. Det går att beställa och betala direkt om man vill göra det. Sedan dröjer det mellan tre till fem dagar innan man har sina böcker i sin brevlåda eller går att hämta på närmaste paketutlämningsställe. Skulle man ångra sig och inte vill behålla böckerna så funkar det att skicka tillbaka dem och få tillbaka pengarna, mot att man betalar frakten själv. Det är fraktfritt om det är fel vara eller fel på den. Dessa är två ställen som är bra att beställa böcker på vi på Onsala Lilla Hembygds Bok Förening rekommenderar:
http://www.adlibris.com/se
http://www.bokus.com/